onsdag 3 juni 2015

Regeringen har rätt och fel om flyktingpolitiken - jag tycker tvärtemot hela oppositionen!

Internationell dag på hemmaplan. Engelska,  arbetsspråk idag. Pratat sammanlagt nästan två timmar för tre olika delegationer. Älskar den internationella dimenssionen av mitt jobb. Till Bryssel för femtioelfte gången i morgon. Och tar hemma i egen bostad emot en grupp palestinska kvinnor på fredag kväll!

SmP reportage om flyktingar. Offerkoftan på. Aldrig en fråga vad flyktingar gör för att bli anställningsbara. Det är bara alla andras fel. Man måste använda tolk för att prata med folk som bott åtta år i Sverige. Har träffat personer som bott ännu längre här som inte pratar svenska! Aldrig en redovisning om huruvida bidragssystemen bidrar eller hindrar arbete och integration! Känslig fråga.

Regeringen får bakläxa av samtliga oppositionspartier för att man vill kvotera flyktingar till Sveriges kommuner. Samtidigt som alla partier var för att s k ensamkommande flyktingbarn skulle kvoteras till alla kommuner. Sverige tar nästan alla ensamkommande till Europa. Vad är skillnaden? Jag anser som bekant att Sverige har ett för omfattande/generöst mottagande och för generösa bidrag. ( M vill nu äntligen sakta skruva denna spiral neråt men vågar inte säga det i klartext )

Jag anser att regeringen har rätt. Så länge Sverige har detta gigantiska åtagande så måste alla kommuner hjälpas åt. Det som nu händer är att Växjö och ett antal sämre bemedlade sossekommuner får fortsätta att vara generösa. Kan man tvinga kommunerna att ta emot flyktingbarn så kan man fördela andra flyktingar också. Fegt av oppositionen att vägra erkänna att flyktingar måste bo i en kommun. Ingen flykting kan bo i Sverige, alla bor eller måste bo i en kommun!

Jag anser att det är att fega ur att inte ta ett solidariskt ansvar. Och är störtsur på alla storsstadsmodertater som vill ha ett stort flyktingmottagande till Sverige men som inte kan klara ut att tala om var flyktingarna skall bo! Och kommuner som har stort flyktingmottagande har mycket högre kostnader än de som inte har det. Alla regeringar struntar i detta!

Bo Frank
Växjö 20150603