torsdag 15 januari 2015

Markaryd, miljö, kommunens ekonomi, flyktingar, m och AKB!

Sitter på den nya regionens kommundagar. I Markaryd där vi skall vara i två dagar. Är på skogsindustrins gamla utbildningscentra för Sverige. Numera Ekebacken konferens. Upplever dansk högklassig 60-talsdesign och kommer ihåg överdådiga middagar här som mycket ung politiker. Nu är det ett glas vin till maten o mera spartanskt. Och det är väl rimligt.
Den nya regionen har sina första regiondagar och sitter på två stolar. Både i kommunen och i regionen. I regionen sitter jag i fullmäktige, utvecklingsstyrelsen och Almi. Uppdrag som jag i och för sig hade i den gamla organitionen i decennier. Känner att jag gör ett bra jobb. Mer aktiv än det flesta som bara tycks sitta av mötena och sällan eller aldrig säger något även om det med all sannolikhet finns mycket klokskap inlåst.
Har idag skrivit min första motion i regionen och förmodligen den första i regionens historia. Att vi skall gå med i Energy Cities, där Växjö var en av 15 grundare för 6 år sedan. Idag är 6000 kommuner och regioner med i denna sammanslutning som består av kommuner som vill mer i klimatfrågor än de nationella regeringarna.

Har idag fått inbjudan att prata miljö igen för tusende gången och företräda EC, i Riga och i Bryssel. Datum som dock var uppbokade.

Tagit tag i en del frågor där medborgare sökt mig. Kring händelser i Araby Park Arerna, inom socialtjänsten och inom det tekniska.

Kommunens ekonomi. Lite dystra prognoser om intäktsstidan. Gäller alla kommuner i Sverige. Inga stora utsvävningar 2016. Tur och skickligt att alliansen och femklövern bunkrat en del. Vi måste ha en regering som leder Sverige rätt.

Finska statstelevisionen kommer till Växjö nästa vecka. Tipsat dem om två personer i samma parti som gör ett bra jobb med flyktingar.  Och som har lite olika uppfattningar om landets ambitionsnivå men som är överens om att Växjö redan tagit vårt ansvar. Och att vi gör det bra. Firma Frank&Rosengren.

Och tänker tipsa dem, inte minst viktigt i dessa yttersta dagar, att Växjö är en av få kommuner (mitt initiativ) som är en fristadskommun för förföljd författare. Om jag får för gruppen tänker jag motionera om att vårt län blir Sveriges första frilän förföljd författare.

AKB. Oavsett utgången i vår interna flyktingdebatt förtjänar AKB stort stöd. Lyssnar i alla fall redan på oss ute i landet. OCH SVARAR PERSONLIGEN PÅ MEJL. Kommer att sluta mejla nu när jag vet detta. AKB måste ha viktigare saker att göra än att lyssna på missförstådda genier ute i landet!
Funktionen lyssna/återkoppling måste dock finnas i ledningens absoluta närhet och kunna ge snabb input från fältet. Och återkoppling!

Trevligt m-gäng här. Från en del kommuner. Och i några kommuner får m knappt finnas oakttat valutgång. I Växjö är vi alltid generösa med att låta förtroendevalda oavsett parti bevista sådant som är bra för kommunen och den enskilde politikerns utveckling. Detta grundlades av Frank&Bengtsson redan 1991 som då kom från den gamla Skolstyrelsen, eller Skolflygstyrelsen som de dåvarande kommunalråden kallade oss för!

Bo Frank
Markaryd 20150115