lördag 10 januari 2015

Betyg på Fredrik Reinfeldt

Jag tillhörde som som vart lyrisk över valet av Fredrik till partiledare och såg en statsminister framför mig. Hur gick det då?

Jag ger FR betyget fem som statsminister. FR har väckt personlig respekt utanför partiet. Han har framstått som en lugn och resonerande klippa i en allt rörigare tid. Han har till 100% hållit ihop en allians som aldrig varit starkare. Han lyckdes göra om tricket två gånger. Som en effekt av Reinfeldt har det blivit en positiv sving också i många kommuner och landsting. Utan Fredrik hade många moderata kommunalråd inte fått sitt jobb. Kan inte se att Sverige har haft en bättre statsminister någonsin om man också tar hänsyn till att jobbet aldrig varit så tufft, mediamässigt hårdbevakat, så internationellt och så komplicerat. Fast många moderata statsråd har framstått som statister utan förmåga att formulera nåt eget. Borg undantaget. Som dessutom är ett lyssnande och socialt geni.

Som partiledare blir betyget 3. Han har inte haft tid att vara partiledare och inte allid haft känsla för vem som kan klara att vara partisekretare. Vi har åkt på några stolpskott. Littorin var dock en stjärna för att hålla ihopm partiet socialt. Jag och andra moderata kommunalråd har aldrig haft ett samtal med Reinfeldt under hela hans tid som partiledare/statsminister. Inte ett julkort, inte ett enda hur har ni det, hur går det? Och inte en enda person i hela denna jätteorganisation har haft till uppgift att lyssna av läget. Däremot hur många som helst som skriver mejl och sms om vad vi skall tycka och när vi inte får uttala oss.  Löfvén har bara varit statsminister en kort tid och jag har haft ett samtal med honom och t o m fått en julhälsning. Fredriks alla företrädare hade alltid tid för en liten pratstund när de var på besök. Vi som ledande företrädare fick ju inte ens veta när Reinfeld besökte olika kommuner.

Jag blev inte överaskad över att FR på valnatten meddelade sin avgång. Det var tänkt länge liksom hur han utsåg sin efterträdare. Det famösa uttalandet om att öppna sitt hjärta kändes som en bekräftelse på att FR inte egentligen trodde på en valseger för alliansen. Och ett av de få uttalanden efter valet - om att det finns gott om plats i Sverige för det ser man när man flyger över landet - blev för folk i allmänhet en synnerligen märklig sortie.

Inte någon från partledningen besökte Växjö under hela valrörelsen. Det har aldrig hänt tidigare. Jag har mina aningar. Utifrån demografi och social sammansättning gjorde dock m i Växjö Sveriges bästa valresultat. Och skillanden mellan kommunvalet och rikssdagsvalet har aldrig varit större. Och jämfört med andra kommner i söda Sverige gjorde sd ett klent valresultat. Och jämfört med andra universitetsstäder gjorde mp och fi dåliga valresultat.

Nu är allt ljus på Anna. Både landets statsminister och Växjös ledare kommer att heta Anna efter 2018. Eller före dess. Om inte december överenskommelsen spökar till det.

Bo Frank
Växjö 20150110