söndag 13 juli 2014

Plåtburken i stenmuren

De satt i den prunkande småländska bersån. Silltårtan bjöds runt. Favoritsnapsen, Linjeakvavit, var upphälld. Allt tydde på en trevlig midsommarfest. Det var till och med varmt ute. De tog en första skål till Långt ner i Småland....
När han satte ner glaset såg han plötsligt en glipa i lövverket. På stenmuren stod en gammal sparrisburk med gult omslag. Förmodligen till metmast. Och då kom han ihåg. Midsommarfesten för jämnt 40 år sedan.
Dagen efter mycket senare körde han till Öland. Han försäkrade hustrun att det bara skulle ta fyra timmar innan han var tillbaka. Han kom fram till den lilla campingplatsen vid Oviken. Där rådde uppbrott. Han gick fram till en stennur vid campingplatsens kortände. Den stora eken var lika stor, där den reste sig bakom den låga stenmuren. Han lyfte bort en av de översta stenarna, tog bort den som låg därunder. Där stod den gamla sparrisburken. I den låg en plastpåse med förlovningsringarna, två hundralappar och konfirmationsklockan. Han hade aldrig burit armandsur sedan dess och aldrig kommit för sent. Och det gjorde han inte nu heller.

Letade idag efter en badhanduk jag hade virad runt höfterna. Och irriterade mig över mitt minne!


Bo Frank
Blekinge 20140713