torsdag 5 juni 2014

Det fria ordets hus

En unik Sverigeinsitution invigdes igår med pompa och ståt. Känner mig mycket delaktig i detta. Jag skrev redan 1996 att Växjö skulle bli en fristad för en förföljd författare. Representanter för  det litterära Sverige fanns på plats. Svenska Penns ordförande Ola Larsmo och Astrid Trotzig vice ordf i författarförbundet bara för att nämna några. De höll lysande inlägg. Hundratala barn hade "pärlat" ett gigantsikt konstverk som sammanställts av den färgsprakande konstnären Saaida Hussain. Nästan bara kvinliga talare under invigningen. Växjös litterära och musikaliska arv är i världsklass. Det fria ordets hus liggger i ett område som skall bli ett kluster för kretiva och kulturella företag. Med kulturskola, musikskola, teater och mycket annat.
I alliansens budget för 2015 får kulturen mer pengar! Och musik- och kulturskolan byggs ut. Det är bra att vår kulturminister har goda exempel att peka på ute i landet. Och kulturen är en viktig del i Europas grönaste stad där det är en betydelsefull del i ett hållbart och jämställt samhälle. Där ekonomi och ekologi är två sidor av samma mynt.

Växjö ligger i topp i nästan alla sorts ranking. Och 97% av föräldrarna är nöjda med förskolan: Förertagsklimatet är på topp. Och vi är kvar i toppen när Fokus granskar alla kommuner. Växjö visar vägen. Men det viktigaste betyget sätts av väljarna den 14 september!

Bo Frank
Växjö 20140605