söndag 4 maj 2014

I den moderna dödens väntrum


Skärmarna matas med kurvor och diagram. Det piper från monitorerna och det pyser från madrasserna. De överlevande och de döende övervakas av maskiner, vakande systrar och enligt mina föräldrar generations synsätt,  ”allsmäktiga” läkare. Vårdpersonalen är professionell.  Utan tvekan. Men jag irriteras över att några i personalen prata om och inte med de svårt sjuka. Det ökar bara utsattheten, förtvivlan och dödsångesten hos min far.

Allt diarieförs. Eller journalförs, som det heter inom vården. Någon undersköterska blixtrar till med en social talang som kan vända en slocknande livskurva. Andra är tyngda av rutin och vetskapen om att man inte kan lura döden. Men lika förtroendeingivande. Några läkare arbetar som Platon. Söker dialogens form för att tillvara ta kompetensen hos sjuksköterskor och undersköterskor. Andra ger korta order. För att imponera? På vem? Eller för att dölja egen osäkerhet? Jag är jävligt bra på att läsa av stämningar. Många missbedömer mig på den punkten.

Jag kommer fem i sju. Vårdpersonal på väg in till avdelningen vägrar släppa in mig. De är inte i tjänst förrän fem minuter senare. Jag får vackert stanna utanför dörren och ringa på klockan och förklara mitt ärende. Att besöka min svårt sjuke far. Väl inne blir jag väl omhändertagen. Jag blir tillfrågad om kaffe. Man buffar, vrider och vänder på min far. Allt för att söka bästa läge för den slocknande kroppen. Två steg framåt och ett tillbaka. Jag blir upprymd. Dagen efter två steg tillbaka och ett halvt steg framåt. Förtvivlan. Bedömer läkarna som skickliga. Men inte ens en skicklig läkare kan upphäva naturens lagar.

Man prövar allt. Jag är inte den pessimist jag borde vara.

Jag går omkring utanför sjukhuset för att få luft. Stöter på en chefredaktör på sin vespa eller vad det är. Först en timme senare kom jag ihåg mötet. Måste framstått som helt förvirad! 

Min hustru ser mig som en skuggfigur. Jobbet är bara ett jävla skämt. Vem fan behövs på jobbet och vem tror att man är viktig när pappas livsljus håller på att slockna? Och varför har jag haft så förbaskat bråttom när vi träffats? Har hellre kampanjat en timme till! Så jävla sjukt! Jag är helt borta och går på reserven.

Jag ringer på igen. För femtioelfte gången. Spritar händerna. Som om det skulle ge mig pappa åter!

Ny personal, nya läkare. Pappa är klar i knoppen. Fattar att det håller på att ta slut. Håller masken bokstavligt och bildligt. Byter syrgasmasker. Fler slangar till den allt tunnare koppen. Det hänger säkert sju påsar som droppar in. Minst två, där det droppar ut. Man ser skillnaden mer och mer mellan de individer som arbetar på denna yttersta av avdelningar. En blick från en koncentrerad IVA-sjuksköterska är inget man glömmer. Ansvar. Och samtidigt kanske sjuka barn hemma?

Pappa ser dåligt, men hör desto bättre. Förmodligen mer deprimerad än jag över tisslande och tasslande som andas att det går åt fel håll. Som anhörig är man inte i stånd att anlägga synpunkter på det som avhandlas i den moderna dödens väntrum. Inte om man är moderat kommunalråd som aldrig får vara privat. Inte ens i den moderna dödens väntrum. Där det fälls någon kommentarer som inte har med min fars tillstånd att göra. Inte ens i min döende fars närhet får man vara en vanlig son som är orolig! På gott och ont. Det gör ont.  Har lärt mig att bli hårdhudad när det behövs. Annars skulle man inte sova om natten.  Men att aldrig få vara privat!?

De flesta tar i hand och presenterar sig. På IVA. På vanlig vårdavdelning passerar en del personal förbi och stirrar i taket eller på golvet på vanligt svenskt manér. Blyghet i kombination med brist på respekt? Svenskar är inte artiga. Men vården är utan tvekan proffsig.  På IVA är det maximal övervakning. Och det är ju det som är IVA.

Dag läggs till dag. Vecka till vecka. På IVA skall man inte stanna länge om man är gammal. Det är inget läkarvetenskapen kan göra något åt.   Hur sätts lönen? Får den sociala talangen som inger patient och anhörig välbefinnande mer betalt?

Sjukhusmaten. Pappa som alltid gillat god mat var imponerad av maten. När han kunde äta. Men sysslolösheten? Och varför funderar t o m vårdpersonal på varför det inte finns andningsmasker som sluter tätt när man har några slangar under?

Hur kommunicerar man med den som är synskadad och inte kan prata. Minn syster försökte med ett stort alfabet på ett blädderblock där pappa kunde peka!  Kampradsiftelsen, hallå, ett uppslag!

Pappa sämre. Hastigt.  Erfarna läkare och sköterskor antydde att det kan gå snabbt. Från medvetande och ett fast handslag tog det tre kvart innan denna fyrbåk slocknade. En man som kunde allt, förstod allt och som också smärtsamt förstod att han inte kunde lura döden. Den person som jag beundrat mest men inte alltid visade på detta. Men jag fick chansen, till slut.

Befriad från alla slangar och elände, förvandlade erfarna händer min far till en vacker, äldre man. Den sista ångesten utbytt mot en evig vila. Tända ljus och en vit platsros. Fint i det enkla. 

Dagen efter. Nytt farväl. I den mycket påvra skrubb som tydligen är ett litet minikapell. En vänlig diakon tog emot. I ett icke värdigt rum.

En dag senare efter att detta långa och i huvudsak lyckliga liv har släckts har inte någon nära anhörig perspektiv på det som hänt. Den bästa vård i värden kan inte upphäva läkekonstens begränsningar och det faktum att ett liv tar slut. Kvar finns en oändlig tomhet, sorg och saknad. Kanske kommer ljusa minnen att besegra sorgen.

Min far fick den bästa tänkbara vård. Rätt säker på det. Liksom de allra flesta är jag nöjd med vården och känner inte igen den nidbild som tecknas i media.

Växjö 20140504
Bo Frank