torsdag 2 januari 2014

Välkommen till Solen

Jag kom till äldreboendet Solen ( El Sol ) på eftermiddagen den 10 december. En ren tillfällighet att det var just den dagen. Det som föranledde mitt besök var att jag ville kolla upp några olika äldreboenden åt en äldre släkting.


Solen låg mitt i stan. Flaggan var hissad eftersom det var Nobeldagen.  Ovanför entrén hängde en stor sol. Ovanför stod det Solen, under solen stod det El Sol. Innanför den välkomnande entrén stod en stor och glad vikvägg med olika sorts information. I mitten,  en bild på föreståndaren,   Vera Gomez och hennes biträdande chef Alexander Henningsson.  Det fanns bilder på all personal. Och diverse telefonnummer till personalen och till andra myndigheter.

På ett uppslag på vikväggen stod det. DETTA ÄR HELT OK!  Under fanns olika rubriker. Vi är till för de boende.  I princip all personal pratar svenska och spanska.  Vi välkomnar alla oavsett etnisk bakgrund, tro eller sexuell  läggning. Vår huskatt heter Sessan och vill man inte ha besök rekommenderar vi stängd dörr till rummet. Vi tar gärna emot blommor också till gemensamma lokaler. Vår personal hjälper till med vas.  Det var fullt av medelanden. Rotarys väntjänst hade ”Öppen bar” och musik varannan månad. Det fanns matsedlar. Och bild på ansvariga politiker inom omsorgen. Alla medelanden var på svenska och spanska. Inte någonstans stod det var som var förbjudet!

Jag fortsatte in. I entrén hade förerståndaren sitt kontor i ett glasbås så hon kunde se och ses från alla håll. Hon var inte där, men Alexander som inte kände igen mig kom ut, sa Välkommen och frågade om han kunde hjälpa till med något.  Jag förklarade mitt ärende. Efter någon minut kom en äldre dam som hette Maria. Maria skulle visa mig runt.  Välkommen till Solen, sa Maria.  All personal vi mötte, sa Välkommen till Solen. Och presenterade sig.

Vi gick in på en boendedel. På en gammal femtiotalssoffa tronade Sessan.  Nedan för soffan hade hon sin matskål och sitt vatten.  Väggarna var fyllda av planscher med kända spanskspråkiga resmål. Det luktade grönsåpa. Personalen man mötte tittade en i ögonen och sa hej. Maria förklarade mitt ärende. Här trivs man, både de som bir här och vi som jobbar här, var en vanlig kommentar i förbifarten. 

I matsalen var det festligt dukat. Inte med vitt linne eller så, men blommiga dukar, tygservetter och plastglas avsedda för skumpa. Vi har inte riktig champagne, ursäktade sig Alexander, men dagen till ära serveras alls som vill ett glas mousserande och det blir vin till maten för den som vill. I ett dagrum fanns en jättelik TV med någon musikunderhållning på spanska. Några äldre slumrade framför TV:n och andra tittade. Varje gång en personal kom förbi, sa de välkommen till solen.  Bienvenido!

I ett hörn av rummet satt en gammal man och spelade domino med en ung flicka. Röda Korsets väntjänst, förklarade Maria. Vi gör allt vad vi kan för att människor utifrån skall komma och berätta om saker och ting. Förra veckan hade vi ett kommunalråd som var här en hel timme och berättade varför de vänder upp och ner på staden!

Så kom de fram till en atriumgård. Full med växter och en fontän. Vi utnyttjar säkert gården mer än halva året, förklarade Maria.

Kan jag få se på ett rum, frågade jag? Maria knackade på närmsta dörren. Ernst Johansson, stod det på dörren. Det verkar inte vara speciellt spanskt, undslapp det mig. Inte alls, sa Maria och skrattade. Hans dotter hade bara hört att det vara bra på Solen. Vi har kö, fortsatte Maria. Och egentligen tar vi främst äldre med spanskspråkig bakgrund, men det händer att någon annan som blivit i bättre behov av boende kommer före. Och så är det ju nuförtiden. Vi som jobbar här, sa Maria, skulle inte jobba kvar en dag längre om vi inte kände att vi själva inte skulle kunna trivas om vi hamnade här!

I Ernst rum var det första som jag såg en vägg med gamla fotografier av kända Jazzmusiker från USA.  Ernst nickade när vi kom in. Hur mår du, sa Maria och böjde sig mot Ernst och gav honom en kram. Jag kom aldrig till Amerika och fick lyssna på herrarnas på väggen, sa Ernst. Maria förklarade sitt ärende.  Det var rent och snyggt.  På en fåtölj låg en pläd med katthår på. Maria såg att jag tittade. Sessan brukar ligga här ibland, sa hon. Det är ett av hennes favoritställen.  Jag har alltid haft katt, sa Ernst. I rummet såg jag handsprit och sprayburkar mot dålig luft. En kortvägg var gul som solen.  De boende får gärna beställa en fondvägg, sa Maria.

Hur är det att bo här, frågade jag? Nu går jag, sa Maria. Så ni kan prata ostört. Hon stängde dörren.

Det mesta är bra, mycket bra sa Ernst. Men, sa han. En av flickorna pratar dålig svenska, jag hör inte vad hon säger.  Och så är det ibland för tjocka brödskivor. Och kaffet kunde vara varmare.  Och måste de städa så ofta?  Jag undrar hur de kan vara så glada över att hålla på med oss skröpliga människor s Ernst. Först då såg jag att han hade ett ben amputerat. Hur länge har du bott här, frågade jag Ernst? I två år, sedan min hustru gick bort. Jag beklagar, sa jag. Och tackade för pratstunden.  Det är en sak till, sa Ernst. Har jag dörren stängd kommer inte katten in och är den öppen kommer det en tokig kärring och skall prata stupalöst.

Jag gick tillbaka till Alexander. Vera var på plats. Hon så varmhjärtad och effektiv ut.  Kunde kanske vara drygt fyrtio år. Hinner ni med allt ni skal här, frågade jag? Ja, för det mesta. Det handlar om ledarskap, kultur och struktur. Klagar jag, klagar alla. Jag skulle inte tillåta att ha en enda missunnsam person här, sa Maria. Och har någon av våra gäster något att anmärka på så uppmuntrar vi det. Vi har månadssamtal  med de boende och vi uppmuntrar anhöriga att höra av sig.

Och jag är ute i vårdarbetet varje dag för att vara ett föredöme. Och jag sitter här så att alla kan se mig. Boende, personal och anhöriga.  Nå, sa Vera, kunde Alexander och Maria hjälpa dig tillrätta? Eller är det något mer du undrar?

Jag förklarade mig nöjd och gick ut från Solen och ut i rusket Nobeldagen 2013.

Berättat för Bo Frank av en person som inte önskar uppge sitt namn. Och jag samlar på berättelser eller hittar på egna!

Bo Frank
Växjö 20140103