tisdag 1 oktober 2013

En Merlot från 2002

En merlot från 20020

Det regndae och regnade. Och åskade. Läste Strindberg, spelade domino och Scoba. Skrev lite för senare anvädning. Bl a stolpar till valmanifest. . Och fixade mejlen snabbt eftersom.  Vi pass fyra blev det ett uppehåll. Tog då en promenad mot stan längs stora strandgatan. Trotoarer finns inte över allt. Men den anropsstyrda bussttafiken imponerar. Bara att vifta stå stannar bussen.Om det går någpn. När vi skulle hem så var bussarna som bortblåsta! Och inen taxi heller. Men en kebabförsäljare tyckte vi såg vilsna ut, så han ringde efter en taxi.

Promenaden till Durres var en resa genom bebyggelseutveckling på strandlinjen. Många hus halvfärdiga efter det att bygget börjat för många år sedan. Otrologt många barberare. Berber heter det här. Såg en barberare som rökte nör han klippe, liksom poliser som rökte och dirigerade trafik.

Hamnade på en restaurang som såg väldigt inhemsk ut. Det bara ett par rätter på menyn. Vi beställde Grolsh. Såg att de åt detta vid brodet bredvid. Kallops med sås av stora vita bönor, Och en halv brödlimpa vitt bröd. Så sulle vi beställa vin. De kom med en flaska som till formen såg antik ut. En tung grön flaska med mängder av prismor. En albansk Merlot från 2002. Vi frågade fter fler. Då kom han fram med andra flaskor, nyare viner. För samma pris 144 leck. Enhetspris på alla viner. Vi blev konfunderade och besklöt oss för att pröva den äldre flaskan, Korken så bra ut. Men fägren på vine som hälldes upp? Rostbrun som en sherry. Vi smakade. och en gång till. Detta var ett av de bästa röda viner jag snakat. Ångrar att vi inte fråade om vi kunde köpa fler! Vinet passade desutom bra till maten. Och så kan det ofta vara. En ozo med is och vatten passar til pistagenötter på Syntagmatorget i Athen när solen går ner.
Vinet var speciellt. Riktigt riktigt bra.

Kom hem mätta ocvh glada. Knappt innan för dörreen innan det började åska och regna igen. Har undgått myggbett i två somrar. Men albanska mygg älskar mig. De kryper ner under lakanet och tar vad de vill ha. Har sällan haft så många myggbett.

Det håller på att spricker upp utomhus. Skall nu bli fint tills vi åker hem. Nu är det svåra valet, frukost före eller efter strandpromenaden? Tänk att vi sriver oktober månad! Vänded blad på mina tre olika Beatleskalenadrar innan vi åkte hemmifrån!! Har en mexikansk, en engelsk och en svensk!

Bo Frank
Durres 20131001