lördag 29 juni 2013

Typisk sommardag i Växjö

Såg den långa filmen om Ray Charles på TV igår. Har missat den tidigare och hyr aldrig DVD av princip! Och ont i halsen! Precis när man trappar ner på jobbet lite så kommer denna skit! Läste också i kapp alla tidningar igår. Läste i Smålänningen att min kollega i Ljungby varit i Bryssel. Samtidigt med mig! Visst, vi sågs i parlamentet. I Ljungby är det fortfarande en stor nyhet om en politiker lämnar kommungränsen. Och jag kämpar för att få en notis i SmP när jag åker någonstans och håller förerdrag. Men icke sa Nicke. På torsdag åker jag till Aix-en-Provence för att tala på en jättekonferens om inleds av chefen för Internationella Valutafonden, Christine Lagarde. Jag är väl den talare som står lägst i rang, men kan dock kalla mig för borgmästare när jag lämnar landet. Nils Posse är Lord Mayor. Vilket passar bra. På en reslig greve som gör sitt jobb med värdighet och glimten i ögat!

Det lär säkert komma insändare från någon småskuren Ljungbybo som undrar varför Wiesel måste lämna landet. Och där tillåts de tre kvinnliga kommunalråden att kallas för kacklande hönor. Problemet i Sverige, som  jag skrivit om i decennier, är motsatsen. Att för få politiker p g a bristande språkkunskaper och självförtroende tar plats på den internationella scenen. Hade vi inte gjort detta i Växjö hade vi inte varit där vi är idag. Jag uppmuntrar alla politiker och tjänstemän som vill ut och delta i internationellt samarbete. Har aldrig någonsin sagt nej! Och skall väl skriva en insändare till Smålänningen. Där anses det vara näst intill fördärvligt att åka så långt som till Växjö!

SmP idag hade det bästa reportaget på länge där text och bild samspelar. Dimtillverkaren och tillika årets företagare. Som utöver detta jobb har ett samhällsengagemang som vore värt en extra artikel! Tog genomförkyld en sväng runt sjöarna. Många som  ville prata idag. Om allt ifrån skitiga soffor i Linnéparken till hur det skall gå för Myresjöhus Arena om Öster torskar! Det är sällan någon frågar om kommunens långsiktiga visioner för stadens eller landsbygdens utveckling.

Och kantarellerna på Stortorget kostade 250 kr kilot. Det lär sjunka närt alla arbetsamma asiater ger sig ut i skogarna! Ganska lite torghandel idag! Och vädret i Växjö! Precis som vanligt! Skurar och strax under 20 grader! Det som Qatars landslag gillar! Garanti att det aldrig blir mer än 35!

Har p g a opasslighet mest gått runt och stökat i lägenheten. Vädrat kläder, tvättat dunkuddar och småfixat. Och de var vana vid frågan på Stadium om var de billigaste tennisbollarna fanns. De har så jäkla trevlig personal! Liksom Claes Ohlsson. Kommer dock inte att följa med upp till Grand Samarkand. Vi måste göra ett ryck igen för att hjälpa centrumhandeln. Alla politiker är överens om, det! Frågan är bara hur Växjö kan vända en internationell trend. Jag vet att vi kan göra detta. På sikt. När hela stationsområdet är klar 2020. Då kommer vi att ha Sveriges mesta attraktiva city! Jag lovar! Däremot är det inte acceptabelt att det tagit så lång tid att rätta till gatorna efter att fjärrkylan lagts ner. Och med sossarnas budgetförslag hade det inte funnits så mycket som en kopek eller pesetas till stadsutveckling! De har satt en ära i att vilja rusta ner centrum! Förmodligen av brist på kontakter med företrädare för handel och fastigheter!

Är orolig för Lammhult. Man får 10 villor i Lammhult för samma pris som en i Växjö. Lammhult är i mina ögon ett fint ställe att bo på. Men kommunen måste göra en kraftansträngning. Ungdomsenkäten visar på större negativ inställning än t ex Braås. Jag kommer personligen att försöka identifiera vad kommunen kan göra bättre. Och är dessutom rejält oroad över Folkets Hus. Det dras igång ett bygge där det inte finns en budget för verksamheten. Det kommer inte att gå runt!

Braås. Volvo gasar igen. Frågan är om inte Volvo i Braås ligger både först och sist i konjunkturcykeln! Braås har flyt nu. Skolan har blivit bättre! Det händer saker. Och Stellas ostkakor firar nya triumfer! Också SmP idag! Finns att köpa på Johanne också. Det är bara vin som fattas på Johanne!

Nu till nästsprayen, läsglasögonen på och sedan Fokus från igår. Sedan skall jag göra mitt bästa i köket! Det blir sås med mycket grädde och ett ekologiskt Fair-trade vin från Syd-Afrika! Köper nästan uteslutande Fair-Trade och ekologiskt! Just detta med att alla klan göra något! Skulle inte komma på tanken att köpa en banan som inte är ekologisk! Man kan välja det som gör skillnad!

Bo Frank

Växjö 20130629