lördag 15 juni 2013

Flyktingar

Nyligen var Ekot i Växjö och påstod att Araby var bland det mest segregerade stadsdelarna i Sverige där nästan ingen har jobb och att skolresultaten är kass.   Man nämnde knappt att det skett och ser en enorm inflyttning av flyktingar som har en minst sagt bristfällig utbildning. Och så påstår OECD att flyktingar är lönsamma. Vilken bild är det som gäller egentligen?

Växjö fattade ett klokt beslut som skulle tagits för länge sedan. Att stänga en skola som nästan bara hade invandrarbarn. En klok bosnisk tjej intervjuades i P1. Mina föräldrar ville att jag skulle gå på en skola med svenskar, som tränade fotboll där alla skulle med och där man fick se föräldrar som hade olika yrken.

Jag tycker det är dags att konstatera att en nackdel med friskolereformen är att den lett till öka segregation. Och ingen trodde heller 1993 att det skulle handla om att riskkapitalbolag skulle plocka ut stora vinster. Jag har gått tillbaka och läst hur vi inom partiet såg på detta. Det talades om föreningar med alternativ pedagogik, Montessori och Waldorf! Att lärare och rektorer som var bärare av en idé skulle starta skolor. Det var Sörgårdsktigt och smågulligt.

Och de religiösa friskolorna ( Det är en gåta att dessa kan få statliga bidrag i ett land där vi inte tillåter prästen att yttra sig på en skolavslutning) ökar segregationen än mer.

Friskolorna är här för att stanna, men man måste strama upp regelverket. Alla politiker utom kommunisterna gillar det finska skolsystemet. Där finns inga friskolor. Där finns högerpartiets gamla pluggskola med lärare som slåss om att få komma in på lärarutbildningen.

En anledning till att vi inte når varandra mellan sossar och borgare i skoldebatten är att vi sitter för fast i våra ideologier och att vi inte vågar ompröva. Sossarna har inte gjort upp med sin kravlösa flumskola och gillar inte friskolor. Och borgare har varit för mycket för att krama friskolor och bara ordinerat betyg för att förbättra de kommunala skolorna.

Idag gör Tomas Tobé att bra arbete med att mejsla fram en bra linje i skolfrågan. Han är riktigt duktig och väcker stor respekt hos alla han trräffar!

Jag tror inte vi skall avskaffa våra friskolor men väl snäva in samhällets uppdrag! Men jag kan inte se finessen med religiösa friskolor! Det är ingen tvekan om att de leder till en mental och social segregation. De står inte för den mångfald jag tror på. Mångfald är inte att skärma sig från andra idéer.

För 20 år sedan ville vi moderater göra Bokelundskolan till Växjö första friskola för att öka inflödet av barn med annan bakgrund till detta område. Synd att det inte gick. Och nu läggs Bokelundskolan ner för att i efterhand försöka bryta segregationen!

Växjö 20130614

Bo FRank