fredag 28 juni 2013

Brysselfunderingar och lite annat

I thought differently.  Det var mantrat Arnolds bejublade tal i parlamentet. Hur skulle en österikare som bara kunde åka skidor bli världens ”starkaste” man? Hur kan en kroppsbyggare bli skådis? Hur kan man bli skådis om man heter Arnold Schwartzenschnitzel? Hur kam man bli guvenör om man är skådis? Hur kan man bli miljökämpe om man ör konservativ? I thought differently?  Luften vi andas är varken liberal eller koinservativ!

Har nog aldrig tidigare hört ett tal som jag nästan helt kan återge utan minnesanteckningar. Om Arnold var uppmuntrande så var EU:s energikommissionär Oettinger desto dystrare. Tysk och CDU:are.  Hans svar till alla oss som ville ha en tuffare klimatprofil och ett erkännande av den lokala nivåns betydelse för energiomställning var en räcka av problemställningar han såg framför sig. Att vissa gamla länder i öst prioriterar ner miljön på bekostnad av ekonomin. Att en annan grupp länder hellre ser mer pengar till andra åtgärder än sådant som har med energi att göra. Och så varnade Oettinger för hur parlamentet kan se ut med fler högerextremister efter valet som inte vil att EU skall göra något alls. Och det är möjligt att Oettinger inte har mandat att göra mer just nu, men han var väldigt sval. Och om ett år har vi kanske en annan, mer positiv energikommissionär.  Jag tror inte heller att den nuvarande ansvarsfördelningen mellan kommissionärerna är optimal för att se miljö- och klimatfrågor ur en ekonomiskt hållbart helhetssyn. Och man behöver bara se hur de som jobbar med klimat och miljöfrågor har sina kontor i Bryssel jämfört med de som arbetar med jordbruk och industri!? Och EU:s jordbrukspolitik stjäl pengar från viktigare utvecklingsområden. Och hur övertänkt är beslutet om tullar på kinesiska solpaneler?

I parlamentet exkorterars man av frackar i glänsande kedjor. Förr smiddes stål för att bekriga varandra. Föredrar nog kedjorna trots allt. Hela EU är som en turkisk basar. Trots allt en härlig smältdegel av människor. Och enskilda initiativ kan alltid få genomslag. Liten tuva stjälper stort lass! Fem myror är fler än 3 elefanter. En kollibris vingslag startar en tsunami. Den som gör något kan förändra världen. Och att göra något driver alla som håller på med politik. Fast för många verkar vara inställda på att göra så lite som möjligt. Eller ingenting. Då blir man inte ovän med någon. Och att komma överens. Det finns inget enklare än att komma överens. Men om vad? Att komma överens om fel saker kan vara förödande. Margret Thatcher sa att konsensus är det värsta ord hon vet. För henne var det liktydigt med  att franska socialister skulle bestämma över England. Det är trots allt spännande att på gräsrotsnivå ändå kunna var en kugge i en europeisk och internationell diskussion. I stället för att sitta hemma och klaga på att inte någon gör något. Jag känner dock för mycket att jag är ”någpn”!

Och man väljer själv om man skall göra något. Och då gäller det att se till så att alla får chansen. Var glad över att träffa ungdomar igår som sommarjobbade via SIPS Funkibator! Sponsrat av kommunen. Självklart kan också ungdomar mede funktionshinder uträtta saker. Tänka, agera, arbeta och göra världen bättre. De allra flesta vill och kan göra gott om de blir synliggjorda!

Avnjöt igår kväll en sen middag efter långpromenaden. Därpå följde en 15 år gammal studioinspelning med Paul McCartney. Gillade mest hans gitarrsolo i Gershwins gamla härliga Summertime! Och tillbaka till Botswana och damernas detektivbyrå.

Fick en del kommentarer om hur jag skall rösta i EU-valet efter SmP;s ledarstick idag! Och jag skall självfallet rösta på Oliver. Jag gillar ju närodlat. Och Oliver lär komma dit eller något liknande inom en inte allt för avlägsen tid!

Telefonsamtal idag om varför Växjö skall lägga pengar på sjöarna.  Fast efter en kvart var vi överens! Fick samtal om uteblivet övergångställe i Högstorp. Och om hur politiker kan vara så ”dumma” så att de vill lägga pengar på nattöppna dagis! Fast det ringer säkert någon som hävdar motsatsen.

Fika i en halvtom kommunalrådskorridor. Var på Sosse-Konsum och handlade bröd och ost till oss som var där. Skall nu läsa i kapp en del tidningar. Och så lunch med Årtets företagare i Växjö. Vi delar alltid ut detta pris veckan efter midsommar.

Växjö 20130628

Bo Frank