söndag 19 maj 2013

Vid dagens slut

Gick runt sjöarna vid lunchtid. Glasflaskor och skräp lite över allt. Det är bedrövligt. Skall sådana marodörer ha rösträtt? Eller pensionspoäng? Härligt att gå i lätt duggregn. Och lagom till vi kom hem så kom regnet allt snabbare. Och AIK supportrar. Några redan fulla. Och hela samhället är för slappt i sin inställning till supporterkulturen. Från fotbollsförbundets ledning och neråt. Man blir beklämd nör man har hört både Lagrell och hans efterträdare uttala flathet.

Hörde ett annat resonemang på radio om besparingar, när jag satt i kommunhuset i lugn och ro. Hur kan det komma sig att socialister av olika slag tror att man kan komma ur en ekonomisk kris genom att dela ut pengar som inte finns? Och varför är det alltid högerpartier som måste städa upp efter vänsterns utsvävningar?

En annan iakttagelse. Hur man sköter politiken i kommunerna.  Det är ingen tillfällighet att de kommuner som har bäst betyg, bäst i Fokus och bäst näringslivsklimat är borgerligt styrda. Genom det skatteutjämningssystem som finns så är det inte så att borgerligt styrda kommuner har väsentligt mer resurser. Man har en annan inställning. Och i vissa kommuner har man inte hört talas om kommunala förskolor, kommunal hemtjänst eller kommunala särskilda boenden. Och i de kommunerna vinner man inte val på att avskaffa dessa system. Det handlar om politisk mognad. Där ägnar sig politiken mera åt mål och uppföljning. Jag tror dock att det vore bäst med ett sorts ”idealtillstånd” där kommunen sköter 50% av all service och så får medborgarna välja vilken andel som skall öka. Detta ser vi inom skolans värld. Och jag gråter inte för att kommunens gymnasieskolor genom fria val ökar sin marknadsandel. Då har man lyckats. Och Katedral är kommunens bästa skola! Det var den redan på min tid.

På kommunen var det tyst och ensamt. Annars brukar det finnas en och annan som tycker att jobet är roligare än att vara hemma.

Öster förlorade. Nu är jag oroad. Det är bara att konstatera. Hela Östers ekonomi bygger på att man inte belastar skattebetalarna än mer! Hela upplägget bygger på att Öster är kvar i högsta divisionen och konsoliderar sig!

Gillar Östers lagkapten. Och hoppas o tror att Öster skall kunna klara ut detta! Jag tänker inte gå in i omklädningsrummet och tala om vad som skall till. För det begriper jag inte. Men jag begriper att det ser mörkt just nu.

Skall ikväll grilla en svensk köttbit och se hockeyn. Men först arbeta av dagens telefonlista på människor som måste prata med världens snabbaste KSO. Kanske skall gå till val på motsatsen? Den mest eftertänksamma och slöa!?

Bo Frank
Växjö 20130519