onsdag 1 maj 2013

Röd dag!

Det är väl dessvärre inte gångbart att avskaffa 1 maj som röd dag. Får väl glädjas åt att alla andra ”röda” dagar är borgerliga.

Första maj i P1 är vänsterns dag. Utan debatt. Annat var det igår då Kungen skulle ifrågasättas. Var finns de kritiska frågorna om vänsterns gigantiska misslyckande att leverera välfärd och frihet? Vänstern har ett försteg som De nya moderaterna inte lyckats knäcka. Det teoretiska vänsteridealet om att göra anspråk på att vara bärare av ett mer rättvist samhälle tilltalar fortfarande många, utom dem som fått känna på hur rättvisan piskat oliktänkankande och skickat dem i fängelse. Där den sociala ingenjörskonsten drivs till sin absoluta spets måste människors tankar, värderingar och liv korrigeras. I många delar av världen kallas fängelser för korrektionsanstalter. Vi som är borgerliga har samtidigt inte alltid formulerat en vision om hur frihetens goda samhälle ser ut. Paradoxalt nog för att borgerlig ideologi utgår ifrån individen och inte massan. Att individen kan ha egna ideal, egna visioner för ett gott liv. Därför blir det svårt att beskriva det goda samhället eftersom det betyder olika saker för olika individer. Det är moderaternas och borgerlighetens uppdrag att hävda att det goda samhället måste bygga på den enskilda och goda människan. Men att också begränsa friheten rejält för människor som  inte är goda. Hallickar och människosmugglare, oseriösa företagare, allehanda kriminella och våldsverkare. Alla som kränker en annan människa. Att samhällets institutioner balanserar individens och samhällets makt. Socialister anser att individen är ofullkomlig och egoistisk. Liberalen ser bara goda människor. Och klassisk konservatism ser människan som en blandning av gott och ont.

Vad jag vet och har lärt mig av historien är att de demokratiska välfärdsstaterna alltid uppvisat ett godare samhälle med mer jämlikhet än de socialistiska experimenten som skall korrigera människan och där resultatet blivit det motsatta. Faktum kvarstår. Vi som inte vill likrikta människor måste formulera en frihetens ideologi för alla människor som ett svar på de röda vilja att korrigera människan. Arabetarrörelse? Som om alla människor vore lika när alla egentligen är olika. Det leder bara fel när man ser människor som en klump som är oförmögna att hantera sitt eget liv. Därför misslyckas också vår integration. Vi öser pengar istället för att ge ett eget ansvar.

Arbete. Politiker har i decennier talat om att det uppstår arbetskraftsbrist i Sverige och andra länder. Samtidigt har arbetslösheten ökat. När jag som relativt insatt inte tror riktigt på detta och inte kan förklara det för mina medmänniskor. Då är det svårt att sälja in. Sant är dock att alliansen har gjort Sverige mer sysselsatt än någonsin. Förtidspensioneringen har minskat, förvärvsgraden ökat, militärtjänsten har försvunnit. Och Sverige har som bekant en extremt hög invandring. En majoritet av dessa invandrare kommer inte ut på arbetsmarknaden i brådrasket. Och inte underlättas detta av våra generösa bidrag, retroaktiv föräldrarförsäkring,  flerbarnstillägg och liknande. Det skulle vara intressant att veta hur stor arbetslösheten hade varit i t ex Spanien om de hade haft samma flyktingmottagande per capita som Sverige? Med dagliga skandalreportage i Sverige om hur arbetskraftsinvandrare exploateras av fifflande arbetsgivare och yrkeskriminella blir det svårt att sälja in en sund arbetskraftsinvandring till Sverige. Regeringen och mp borde fundera på det. Och inte bara köra hej och hå! Och paradoxal nog är det näst intill omöjlig för t ex rika kineser och att få visum och uppehållstillstånd för att starta företag i Sverige. Besökt igår ett IT- företag i Växjö som vittnade om krånglet med att anställa personer utanför EU! Ett seriöst företag. De seriösa motarbetas och skurkarna går fria!

Flyktingmottagandet är en realitet. Och vi skall vara generösa, men inte på bekostnad av en integration som inte fungerar. Och jag tycker det är djupt tragiskt att inte Sverige kan leva upp till vårt åtagande att ta emot de mest ömmande fallen, FN:s kvotflyktingar. Det stora flyktingmottagandet har i praktiken utestängt denna grupp. Ett problem är dock att debattläget är strypt i Sverige för att diskutera nyanser i ett generöst mottagande. Det blir för mycket av antingen eller. Sverige har världens mest generösa mottagande och det mest rättssäkra bedömningssystemet. Ibland måste människor dock avvisas. Då får polis och myndigheter kritik för att man följer ett regelverk som beslutats av en näst intill enig riksdag. Folk reagerar mot detta.

Näsan rinner. Inga dagstidningar. Det blir vare sig demonstration, Växjölopp eller fotboll idag!

Växjö 20130501

Bo Frank