lördag 18 maj 2013

Hänryckningens tid

Detta av Tegnér skapade uttryck känns overkligt påfallande när man sitter fredagen den 17 maj nere på bryggan. 24 grader varmt vid åttatiden på kvällen. Vindoften från det kupiga glaset blandas med doften av nyslaget gräs och balsampoppel.

Kom hem från Stockholm på torsdagskvällen och såg senare delen den spännande matchen mot Kanada. Man skall aldrig ge upp. Gick för första gången o bara kavaj och skjorta till jobbet igår, fredag. Var där strax innan sju. Timmen innan de andra kommit är guld värd. Och det går att fixa och läsa hur mycket som helst. Förts nu hann jag skicka in skadeanmälan för krocken 3 maj. Läste i tidningen att Ulf Hedin blivet upphöjd till kultur- och fritidsnämndens ordförande. Och precis som Ulf antydde, att en ny simanläggning med kommunen som finansiär finns inte på kartan. Läste också en förvillande artikel om att servicelinjen skall komma tillbaka. Och det stämmer inte. Det handlar inte om en ny servicelinje! Kostnaderna för trafiken exploderar. Vi kommer inte att ha med de kostnader som utmålas för 2015 i budgeten! Vi måste banta. Vi är heller inte överens om den fördelning som finns för kostnaderna för den nya bussdepån. Ingen kostnadspost har ökat så snabbt i kommunens budget som kollektivtrafiken. Vi är uppe på mer än 10% om året.

Ringde stadssekreteraren i samordningskansliet. Buller. Börjar bli rejält trött på regeringens oförmåga att hantera bullerproblematiken kring nybyggnation. Har pratat med alla möjliga ministrar. Och regeringen accepterar att inte myndighetschefer kommer överens. Jag skulle sparka dem! Hela Sverige följer vårt ärende Limnologen. Få människor vet hur extrema naturvårdsverkets syn på buller i stad är. De accepterar inte att det utanför husväggen finns ljud som motsvarar normal samtalsröst. Alls stadsutveckling i Sverige håller på att avstanna.

Besökte på fredagmorgonen ett företag som konsultar kring passivhus. Jag vill att vi skall pröva att bygga Sveriges första bostadshus i Växjö med internationell passivhusstandard. Inom ramen för de kostnader vi kan hantera. Södras tennishall är ett av fem godkända passivhus i Sverige. Jag blev rätt övertygad om att detta är möjligt i Växjö. Och dessa hus är vanliga i Tyskland. Åt så lunch med en god vän. Under eftermiddagen uppvaktades jag och Stefan Bergström av föräldrar och personal från fristående förskolor som var oroliga för sina ersättningar. Och det begriper jag. Vi måste göra om hela systemet så att de känner en långsiktig trygghet. Ifrågasätter också en resursfördelning som per automatik ger extra resurser för att en förälder är utlandsfödd!? Och hur gör man i kommuner som inte har några kommunala förskolor över huvudtaget. Där fungerar det ju en rätt bra!

Jag tycker att vi hade ett bra samtal. Men man vet ju inte hur det uppfattas av de som uppvaktade oss. Vår ambition är att säkra framtiden för de fristående förskolorna.

Körde så ner till Blekinge. Denna underbara dag. Klippte gräset. Och vattnade grönskaslandet. Rädisorna som jag satte för en vecks sedan hade redan kommit upp. Otroligt. Och jag tyckte att jag såg lite grönt där jag satt lite blomfrön. Magnolian känns osvensk i sitt ensamma majestät. På en del stammar har rådjuren farit fram. Sitter nu framför det gamla skrivbordet. Ensam upp vid sex. Småfåglar äter frukost på den nyklippta gräsmattan. Röda och gula gullvivor kantar buskarna. Utplanterade pelargoner håller på att ta sig igen efter en natts frost för tre veckor sedan. De ståtliga och åldriga kastanjerna i allén är lika sångsamma som bokträden. Ekarna ohjälpligt efter. Körsbärsträden står fortfarande i full blom. Inga kattugglor i år. Det har varit katastrofal brist på möss  Av 100 holkar i trakten har bara 4 tagit i anspråk av ugglor som just kläckt färre ägg än vanligt. Det blåser friskt tidigt på morgonen. Vinden tar fatt i ölandstokarna, vars grenar fortfarande känns nakna. Som om de inte fattat att det är pingst. Kanske därför de fått sitt namn. Några små båtar ger sig ut. Män som skall pröva fiskelyckan. Eller kanske bara ge sig ut i gatten för att hitta sillstimmen som kan dra in helt nära land. Och det är speciellt at dra sill. Att få fyra fem sprattlande sillar åt gången! Men nu är båten inte ilagd så det blir inget med det! Dags att väcka liv i hustrun och ta en långpromenad. Kanske till stan och tillbaka för att köpa tidning och färskt bröd.

Blekinge 20130518