lördag 30 mars 2013

Malala Yousafzai

Det finns människor att beundra och som gör skillnad. I smått och stort. Över allt. De flesta är och förblir helt okända. Några blir internationella levnadsöden. Malala Yousafzai har tagit en hel värld med sin historia. Hon började som 11-åring att blogga för kvinnors rätt att gå i skola. Då levde hon i den talibankontrollerade staden  Mingora i Pakistan. Den 9 oktober förra året fick hon en kula i huvudet av talibaner som ville tysta henne för gott. Hon flögs till Birmingham för specialistvård. Överlevde. Ger brådmogna intervjuer och kämpar för tjejers rätt att gå i skola. Jag är stolt över min skoluniform och för att jag kan gå i skola, säger Malala till Time. Malala bor i Birmingham.  Det finns över allt människor som arbetar för det goda. Och i Sverige vill miljöpartister och vänsterpartister att Sverige skall stå utanför kampen för det goda.

Och i Sverige pågår en pseudodebatt om att skolan blir bättre om staten tar över. Och hur många brott klarar den statliga polisen upp? Hur effektiva är statliga Trafikverket? Jag är förbjuden av partivänner att använda ordet trams i tid och otid. Men det är bara dumheter att tro att skolan blir bättre eller sämre beroende p g a huvudmannaskap. De skandalösa uppgifterna om kvalitén på lärarstudenter är frapperande. Tror att det bara finns en sak att göra. Att ge signaler om att duktigta lärare skall kunna få mycket mer betalt. Inte att premiera den som knappt kan läsa och skriva. Och hur skulle det se ut om lärare skulle ge toppbetyg till sen som inte är värd det.

Hör på radio om Malin Olofssons utmärkta reportage om mat och livsmedel. Vem drar igång en bojkott mot dansk fläskfilé och brasiliansk soja. Jag hoppas att Växjö kommun kommer att göra det.

Bo Frank
Växjö 20130330